Hoe het begon

Voor mij begon het met pijn in mijn rechterzij, net onder mijn ribben. Het voelde als een spierverrekking. Ik dacht dat ik een verkeerde draai had gemaakt of iets te zwaar getild. Dit was begin juni 2020. Voor zover ik mij kon herinneren had ik dat al twee keer eerder gehad, eind 2019. Geen prettig gevoel, want slapen ging alleen nog maar op de bank. Half zittend. Ik smeerde er steeds wat Biofreeze of Voltaren Emulgel op en na een paar dagen was het weg. Ik was er toch niet helemaal gerust op, dus ik ben vanaf juni een klachtendagboek bij gaan houden. Toen viel het mij op dat het af en toe ook gepaard ging met extreem nachtzweten. Niet zo vreemd, dacht ik, zal de overgang wel zijn.

De dagen met steken in mij zij kwamen nu wat vaker en op een gegeven moment kreeg ik er ook regelmatig diarree. Meestal twee uur na het avondeten. Ik moest dan vaak binnen een half uur wel vier of vijf keer naar het toilet. Ik was inmiddels acht kilo afgevallen (in vier maanden tijd) en had ook niet veel trek. Natuurlijk was ik bezorgd, maar ik had zelf voor alles een goede oorzaak bedacht. Daar zal ik in een ander blog nog wel op terugkomen.

Toen ik eind juli voor de derde keer de steken kreeg besloot ik naar de huisarts te gaan. Die voelde een verdikking rechtsboven in mijn buik, daar waar je ribben bij elkaar komen. Ik moest een afspraak maken voor bloedprikken en een echo van de abdomen. Het woord lever heb ik niet gehoord en ik dacht dat het misschien iets was met mijn spastische darm te maken had. In de tussentijd kreeg ik weer steken in mijn zij en nu was daar ineens pijn in mijn onderrug en achter mijn rechterschouderblad bij gekomen.

Vakjargon

Op 5 augustus 2020 liet ik een echo maken en de uitslag zou via de huisarts komen. Die belde gelijk dezelfde middag met de mededeling dat de radioloog een massa in mijn lever had gezien en dat er zo spoedig mogelijk een afspraak moest worden gemaakt met een MDL-specialist. Dit was het moment dat ik in de spreekwoordelijke roller coaster stapte én geconfronteerd werd met vakjargon. Want wat is een MDL-specialist? Waar staat MDL voor? Inmiddels weet ik dat MDL staat voor Maag-Darm-Lever. Nu ik drie maanden verder ben in mijn traject, heb ik (helaas) een hoop geleerd op het gebied van medische termen. Ik zal daarom ook een link toevoegen waar je de meeste termen terug kunt vinden.

Het vinden van een specialist was ook nog een geval apart. Het ziekenhuis waar ik mijn echo had laten maken wilde mij namelijk niet als patiënt. Heel verhaal, heb ook uiteindelijk een officiële klacht ingediend en heb uiteindelijk excuses gekregen omdat dat nooit had mogen gebeuren. Op 11 augustus heb ik mijn eerste consult met de MDL-specialist gehad. Dit was, vanwege het Coronavirus, telefonisch. Ik heb mijn klachten doorgegeven en hij stelde wat vragen. Hij vertelde mij dat ik niet direct van het ergste uit moest gaan. Hij zei dat in negen van de tien gevallen het gaat om een cyste of ander soort aandoening. Dat klonk enigszins geruststellend, maar je gedachten nemen toch echt wel de afslag naar een doodlopende weg. Of je dat nu wilt of niet. Gelukkig kon ik binnen drie dagen terecht voor bloedonderzoek en een MRI.

Groet,
Marjan

2 gedachten over “Hoe het begon

  1. Soof

    Mooi beschreven Marjan, staat duidelijk in waar je door heen gaat en waar je mee te maken krijgt. 😘Sterkte en dikke knuffels

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s