Pluk de dag….of niet

Ik vind mijzelf een realist. Mijn glas is niet half vol, maar ook niet half leeg. Vanaf het begin van mijn ziekte in 2020 heb ik op gezette tijden het ‘advies’ gekregen dat je moet leven in het nu en dat je vooral moet leven volgens het spreekwoord Pluk de Dag. Hoogstwaarschijnlijk dachten ze daarbij achteraan: ‘nu het nog kan’.

Goed bedoeld advies

De adviezen zijn allemaal goed bedoeld, maar voor mij geldt dat ik niet ineens anders ben gaan leven nu ik kanker heb. Dat zal per persoon verschillend zijn. Ik vraag mij wel af wat ik mij eigenlijk moet voorstellen bij ‘pluk de dag’? Moet ik mijn spaargeld verbrassen aan dingen die ik eventueel nog zou willen doen? Bijvoorbeeld een reis maken terwijl je je niet 100% voelt? Ik moet er niet aan denken. Ik ben ook niet iemand die een bucket list heeft en ook niet van plan er één te maken.

Van kanker ga je niet altijd dood

In mijn optiek wordt het Het Pluk de Dag advies vooral gegeven omdat men denkt dat als je kanker hebt je ten dode bent opgeschreven en dat je nog maar kort te leven hebt. Dat kan, maar hoeft niet. Het hangt af van hoe vroeg je er bij bent, het soort kanker en of je behandeld kan worden.

Niemand weet hoe lang hij nog leeft en dat geldt ook gewoon voor mensen met kanker. Het kan binnen twee maanden over en uit zijn, maar je kunt er ook van genezen. En dan is er nog het traject waar ik in zit: het palliatieve traject waar genezing niet meer mogelijk is, maar dat zegt niet dat het over en uit is. De medicatie die je dan krijgt kan er voor zorgen dat de groei van de tumor(en) langzamer gaat en soms zelfs krimpt waardoor men nog jaren voor de boeg heeft. Dus ja, wanneer ga je dan precies je spaargeld verbrassen? Beetje lullig als uiteindelijk nog 10 jaar leeft en alles in het begin hebt opgemaakt🤪.

Realist

Ik schreef al dat ik een realist (en control freak) ben dus dat betekent ook dat je niet je kop in het zand steekt voor de minder leuke dingen. Ook al weet je niet wanneer het het je tijd is, je moet wat zaken regelen. Trouwens dat geldt voor iedereen.

In januari van dit jaar werd voor mijzelf duidelijk dat ik toch echt het één en ander moest gaan vastleggen. Ik was regelmatig niet in orde door de bijwerkingen van de medicatie en merkte dat als je je zo voelt je helemaal nergens puf voor hebt. Dus de momenten dat ik mij goed voelde moest ik goed besteden. Ik heb nu een digitale wilsverklaring van Voor-Morgen. Hier leg je je behandel- en zorgwensen online, veilig en rechtsgeldig vast. Inclusief een persoonlijke video. Mijn naasten en arts hebben daarmee 24/7 online toegang tot mijn Digitale Wilsverklaring. Ik moet wel nog wat puntjes op de i zetten, want bij het invullen waren er toch zaken waar je wat langer over na moet denken.

Bijna-thuis-huis

Zo wilde ik in mijn wilsverklaring vastleggen dat ik in mijn laatste levensfase naar bijna-thuis-huis (vroeger noemde men het een hospice) wilde. Ik had eigenlijk geen idee wat ik mij daarbij moest voorstellen. Dus zijn we onlangs wezen kijken en kregen we een rondleiding en een goed gesprek. Hoe gek het ook klinkt dit is wel wat ik had gehoopt, dus nu kan ik het definitief vastleggen in mijn wilsverklaring. Nu nog een afspraak maken met de huisarts om haar op de hoogte te stellen van dit alles. Natuurlijk hopen we dat dit document lang ongebruikt in zijn digitale kluis blijft liggen, maar als dat niet het geval is dan weet ik dat ik alles goed geregeld heb en dat geeft rust.

Groet, Marjan

Sorry voor de gekke afbrekingen, maar ik kan het niet veranderen.

10 gedachten over “Pluk de dag….of niet

 1. Elke Blok

  Lieve Marjan, mooi geschreven weer. Ik leer veel van je teksten.
  “Niemand weet hoe lang hij nog leeft en dat geldt ook voor mensen met kanker” …….. zó wáár.

  Geliked door 1 persoon

 2. Monique

  Wat fijn dat jij toch “gewoon” jij blijft! Heel knap dat je deze stappen zet waardoor je uiteindelijk er een beter gevoel bij krijgt, hoe vreemd dat ook klinkt. Blijf jezelf lieve Marjan, je ben een mooi mens ❤️

  Geliked door 1 persoon

 3. Annie

  Wat fijn Marjan dat jezo positief ingesteld bent .wij hopen dat de kluis nog jaren opslot kan blijven
  Liefs dikke knuffel

  Like

 4. Vincent

  Ik ken je niet anders dan dat je je zaken op orde heb. Waarom zou het in deze situatie anders zijn ;-). Hopelijk geeft het rust (maar geen berusting) en mag die kluis nog lang dicht blijven.

  Groetjes, Vincent

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s